iConta24

Rolul Antreprenorului în managementul financiar

Managementul financiar este unul dintre pilonii cheie ai unei afaceri. Mulţi antreprenori, mai ales la început de drum, confundă acest management cu contabilitatea firmei. Unii antreprenori nu dau importantă o perioadă de timp aspectului de contabilitate deoarece îl consideră inutil, ba mai mult, contabilul este numit de către antreprenori: “angajatul statului în firmă”.

Pe măsură ce timpul trece şi firma evoluează antreprenorul se trezeşte la un moment dat că el ţine evidenţă firmei în timp ce mai are şi un contabil sau o firmă de contabilitate care face acelaşi lucru.

Şi uite aşa se întâmplă ca antreprenorul să mai aibă un rol-de contabil pe lângă celelalte roluri pe care le deţine în afacere. Şi asta în timp ce există o persoană sau o firmă care se ocupă de acest rol.

Dar oare de ce se întâmplă acest lucru?

Pentru că la început de afacere cheltuiala alocată serviciului de contabilitate este minimă, pentru că este considerată aproape inutilă. Apoi pe măsură ce firma evoluează, această tendinţa se păstrează. Plus că antreprenorul nu înţelege cum ar putea să utilizeze contabilitatea în favoarea lui. În acest mod, preferă să înceapă să “contabilizeze” el separat firma, considerând că dacă ar aloca mai multe taskuri contabilităţii, costurile financiare ar creşte. Sau pur şi simplu îi e frică să delege, cu falsa impresie a controlului.

Dar la un aspect nu e atent: costul de timp alocat cu partea de contabilitate pe care o face el s-ar putea să fie mai mic decât costul financiar presupus de serviciul de contabilitate care să îi furnizeze absolut toate instrumentele pentru îndeplinirea eficientă a funcţiilor managementului financiar. În plus, valoarea adusă folosind acel timp la ce este foarte priceput antreprenorul poate să aducă o diferenţa şi mai mare.

În acest fel, rolul antreprenorului în managementul financiar ar trebui să fie doar acolo unde informaţiile depind de deciziile lui. În special, partea de contabilitate (operare a cifrelor) trebuie să dispară.

Şi aici ar trebui să se implice în cele 3 funcţii ale managementului financiar:

  • Previziune
  • Evaluare
  • Decizie

Îţi recomand, dragă antreprenorule, să foloseşti contabilitatea în avantajul tău, incluzandu-o în managementul financiar şi învăţa să ceri de la contabilitate acele informaţii de care ai nevoie în evaluarea si analiza firmei.

Contabilitatea nu este angajatul statului sub nicio formă ci este acea parte dintr-un pilon care îţi măsoară activitatea şi care te ajută să îţi cunoşti cifrele pentru a le schimba, ÎN BINE!!!

 

Mihai

O cifră pe care nu o cunoşti, nu o poţi schimba, ÎN BINE!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *