iConta24

7 sfaturi utile de urmat după ce ai înființat firma

Opinie – Mihai Maierean

Ai reușit primul pas în drumul tău pe calea antreprenoriatului și anume – ai obținut actele firmei de la registrul comerțului. Din acest moment ești antreprenor cu acte în regulă. Dar ce pași ai de urmat în continuare pentru a nu fi luat prin surprindere? Îți prezentăm 7 pași de care să ții cont acum la început deoarece pe parcurs vei fi destul de ocupat cu dezvoltarea afacerii:

  1. Registul unic de control

Îl achiziționezi de la ANAF în baza certificatului de înregistrare. Fiecare firma are obligația să dețînă un astfel de registru, pentru că orice control de la orice organism (ANAF, ITM, etc.) cu această autoritate, se consemnează în registrul unic de control

2.  Soft facturare și/sau gestiune

Ca să poți încasa banii de la clienții tăi, va trebui să le emiți factură pentru ceea ce le vinzi.

Recomandăm să alegi împreună cu partenerul care asigură partea de contabilitate un soft de facturare potrivit activității pe care urmează să o desfășori. Un soft de facturare este mult mai avantajos decât editarea facturilor de mână.

De asemenea, dacă vei deține stocuri, recomandăm să alegi un soft care încorporează și facturarea și gestiunea acestora.

Seriile și numerele folosite pe documente (facturi, chitanțe, etc), se includ anual într-o decizie a administratorului firmei în care se stabilesc carnetele de serii și numere.

3.  Plan de afaceri și buget de venituri și cheltuieli

Dacă nu ai realizat deja acest aspect înainte de înființarea firmei, recomandăm să notezi într-un plan de afaceri elementele esențiale pe baza cărora îți vei dezvolta afacerea. De asemenea un buget de venituri și cheltuieli este esențial să ai o viziune a cifrelor din prezent dar și a celor din viitor spre care se va îndrepta firma ta.

4.  Separarea gestionării banilor personali de banii firmei

Până a deveni antreprenor, gestionarea banilor personali a fost destul de simplă mai ales că pe acești bani controlul este doar al tău. Din momentul în care ai înființat firma intervine și gestionarea banilor firmei. Mai complicat de atât, e necesar să ai grijă să nu încurci cele 2 “buzunare”. De asemenea, asigură-te că aduni toate actele contabile ce țin de firma ca să le transmiți la contabilitate. Voi reveni într-un alt articol cu informații mai detaliate despre acest pas.

5.  Obține codul special de TVA intracomunitar

Dacă firma nu este înregistrată în scopuri de TVA și intenționezi să achiziționezi servicii din UE, ai nevoie de un cod special pentru astfel de achiziții. Întreabă la contabilitate despre mai multe detalii.

6.  Semnătura electronică

Este necesară pentru depunerea declarațiilor fiscale la ANAF. Poți acorda împuternicire partenerului care asigură partea de contabilitate pentru semnarea declarațiilor fiscale. De regulă, contabilii dețin semnătură electronică.

7.  Casa de marcat

Dacă intenționezi să vinzi servicii sau produse persoanelor fizice cash, o poți face doar prin emiterea de bon fiscal de la casa de marcat. La acest punct pot aparea și excepții dar care trebuie tratate specific.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *